برگزاری کارگاه سوادسلامت روان
کارگاه سوادسلامت روان در تاریخ چهارشنبه 31 مرداد ماه در سالن اجتماعات – مسجد دانشگاه ، توسط خانم فائزه سادات طاهری، روانشناس مدیریت مشاوره مبتنی بر سبک زندگی اسلامی- ایرانی برگزار شد.
کارگاه سوادسلامت روان در تاریخ چهارشنبه 31 مرداد ماه در سالن اجتماعات – مسجد دانشگاه ، توسط خانم فائزه سادات طاهری، روانشناس مدیریت مشاوره مبتنی بر سبک زندگی اسلامی- ایرانی برگزار شد.
در این جلسه خانم طاهری بیان کردند، از نظر سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تعریف سلامت روان، برخورداری فرد از سلامتی و توانایی تشخیص قابلیتها و توانمندیهای خویش، انطباق با استرسهای روزمره زندگی، انجام کار و تلاش سازنده و مفید و مشارکت فعال در مسائل و امور اجتماعی است. چنین افرادی علاوه بر اینکه از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار هستند و بهخوبی زندگی میکنند، باید به سایر افراد نیز در داشتن زندگی خوب کمک کنند، همچنین داشتن رفتاری متناسب با شرایط پیرامونی از اصلیترین خصوصیتهای نشانگر سلامت روانی افراد است.
یکی از مهمترین اهداف برگزاری هفته سلامت روان، ارتقای سطح «سواد سلامت» در جامعه است. سواد سلامت طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، عبارت است از داشتن مهارتهای اجتماعی و شناختی که به یک فرد انگیزه همکاری با پزشک، توانایی دسترسی به اطلاعات و توصیههای پزشکی و درک و بهکارگیری آنها را میدهد تا بتواند با حفظ سلامتی خود، کیفیت زندگیاش را بهبود بخشد.
اثرات پایین بودن سطح سواد سلامت روان
در ادامه طاهری بیان کرد: مطالعات نشان دادهاند که بسیاری از کشورها سواد سلامت روان پایینی دارند و این مساله پیامدهای مهمی در بر دارد. اگر سواد سلامت روان مردم پایین باشد، افرادی که مبتلا به اختلالات روانی میشوند به دنبال درمان نمیروند و از توصیههای پزشکی تبعیت نمیکنند و حتی ممکن است با جستوجوی خدمات نامناسب و غیرضروری، وضعیت بدتری پیدا کنند در نتیجه بار بیشتری بر سیستم سلامت خود وارد میکنند.
پیامد باورهای مردم در مورد درمان بیماریهای مربوط به روان
وی بیان کرد: مشخص ترین نکته این است که باورهای منفی در مورد دارو ممکن است منجر به عدم جستجوی کمک پزشکی و عدم تبعیت از داروی تجویز شده شود و باورهای مثبت نیز میتواند موجب ترغیب اطرافیان بیمار برای دریافت کمکهای حرفهای پزشکی مشابه شود.
همچنین زمانی مردم از کمکهای حرفهای برای درمان بیماریهای روانپزشکی استفاده میکنند که شخص دیگری آن را توصیه کرده یا شخصی آن را تجربه کرده باشد بنابراین دیدگاههای اطرافیان مهم فرد در مورد درمان نیز میتواند تاثیرگذار باشد.
دانش و باور مربوط به مداخلات خودیاری چه میکند؟
طاهری گفت: با توجه به اینکه تعداد کمی از افراد مبتلا به بیماریهای روانی برای درمان مراجعه میکنند مهارتهای خودیاری از اهمیت بالایی برخوردار هستند. از جمله روشهای خودیاری میتوان به حمایت خانواده و دوستان، انجام فعالیتها و ورزشهای بدنی اشاره کرد که برای تخفیف حالتهای خفیف بیماریهای روانی تاثیرگذار خواهد بود و از شدیدتر شدن آنها جلوگیری میکند.
روانشناس بالینی ادامه داد: دانش چگونگی کمک به دیگران یکی از مؤلفههایی است که مرتبط با سواد سلامت است. معمولاً افراد در مقابله با مبتلایان به بیماریهای روانی دچار سردرگمی میشوند و نمیدانند چگونه رفتار کنند زیرا دانش کافی ندارند.
دلیل سرمایهگذاری و افزایش توجه بر روی سواد سلامت روان در افراد
طاهری بیان کرد : مراکز خدمات جامع سلامت، به خصوص مرکز مشاوره سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی موظف هستند سواد کافی درباره شناخت بیماریهای روانی، عوامل محافظ و عوامل خطر در بیماریهای روانی و نیازهای مراجعین داشته باشند و علاوه بر آموزش، به افزایش سطح انگیزشی جامعه برای دریافت کمکهای روانشناختی نیز کمک کنند.
وی بیان کرد: مهمترین انگیزه برای دریافت این نوع کمکها، انگزدایی نسبت به بیماریهای روانی در جامعه است.